Eigen leefomgeving
De eigen leefomgeving is belangrijk. De voorzieningen, het groen , de straten en wegen: Je hebt er dagelijks mee te maken.
Bij de keuze voor Amsterdam wordt de gebiedsindeling: Bijlmer Centrum, Bijlmer Oost, Gaasperdam/Driemond en Weesp. Bij de keuze voor Gooise Meren wordt de gebiedsindeling: Bussum, Naarden, Muiden/Muiderberg en Weesp.
Amsterdam kent relatief autonome karakteristieke plekken zoals Driemond, Ransdorp en Durgerdam. Deze plekken zijn klein en kennen nauwelijks voorzieningen en zijn daarom niet vergelijkbaar met Weesp. Gooise Meren kent de kernen Naarden en Muiden, vestingsteden met een karakteristieke kleinschaligheid en historische achtergrond die overeenkomt met Weesp.
Wanneer je kijkt naar het gebruik, de inrichting en het beheer van de openbare ruimte dan lijkt Weesp meer op Naarden en Muiden dan op de gebiedsdelen in Zuidoost. Daarnaast is de vraag welke ‘bindende’ en ‘scheidende’ elementen relevant zijn. Zo kan het Amsterdam-Rijnkanaal gezien worden als barrière en de Vecht als bindend. Maar de 9,4 miljoen euro die Amsterdam uitgeeft aan musea ten opzichte van de 53.000 euro van Weesp of 83.000 euro van Gooise Meren kan je ook zien als een aanzienlijk verschil of verbindend element.
Voor de eigen leefomgeving moet je zelf bepalen welke elementen je belangrijk vindt of niet. De vergelijking van K+V over de Kernwaarden van Weesp kan hierbij een goed hulpmiddel zijn of kijk bij de website Waar staat je gemeente. Wij vinden dat de eigen leefomgeving van Weesp veel meer lijkt op die van Muiden en Naarden dan die van de Bijlmer. Daarom zijn we overtuigd dat de keuze voor Gooise Meren beter is.
De goede leefomgeving in Weesp zullen we niet snel verliezen maar wat raken we wel kwijt als Weesp overgenomen wordt door Amsterdam -> lees verder ->
Zie gerelateerde kernwaarden Behoud en versterk de historische waarde van Weesp, Behoud en versterk open(rivier)landschap, Infrastructuur en Voorzieningenniveau.